PORADY

drewniane podłogi w kuchni
Podłogi > 17 listopada 2016

Drewniane podłogi w kuchni

Drewno nadaje pomieszczeniom niepowtarzalnego klimatu. Świetnie sprawdza się zarówno w rustykalnych, jak i nowoczesnych aranżacjach wnętrz. Możemy używać go w każdym miejscu w naszym domu, ale musimy dobrze wybrać jego rodzaj i pamiętać o odpowiedniej pielęgnacji. Wiele osób ma wątpliwości, czy położenie drewnianych podłóg w kuchni jest dobrym pomysłem. W końcu jest to pomieszczenie bardzo wymagające i z pewnością wystawi na próbę wytrzymałość tego surowca. Jaki rodzaj drewna wybrać, jak je impregnować i jak konserwować drewniane podłogi w kuchni?

Jakie drewno wybrać do kuchni?

Wybór odpowiedniego rodzaju drewna jest kluczowy. Kuchnia to pomieszczenie, w którym dzieje się bardzo wiele. Gotujemy, a więc temperatura potrafi się zmieniać, a tłuszcz osiadać na podłodze. Do tego musimy liczyć się z zalaniami i uszkodzeniami mechanicznymi.  Podłoga w kuchni musi to wszystko przetrwać i jednocześnie być odporna na częste sprzątanie.  Z gatunków rodzimych najlepszym wyborem będzie buk, dąb i jesion. Te gatunki posiadają największą twardość ocenianą w skali Brinella. Z gatunków egzotycznych sprawdzą się, takie rodzaje drewna jak: merbau, jatoba i doussie.

Jak chronić drewniane podłogi w kuchni?

Podłogi z litego drewna, chociaż niezwykle piękne, z biegiem czasu mogą się odbarwiać, jednak ten problem rozwiązuje możliwość poddawania ich wielokrotnemu cyklinowaniu. Z biegiem lat, jeśli nie będziemy poddawać ich odpowiedniej pielęgnacji lite drewno prawdopodobnie ulegnie wypaczeniu pod wpływem wilgoci.

Podłogi z desek warstwowych dzięki swojej konstrukcji nie mają prawa się odkształcić, a ich montaż jest o wiele prostszy. Już przez producenta są pokrywane kilkoma warstwami lakierów. W przypadku podłóg przeznaczonych do kuchni, już po położeniu, można je dodatkowo dwukrotnie pokryć warstwą lakieru. Deski warstwowe w razie potrzeby również poddajemy cyklinowaniu, chociaż mniej razy niż deski z litego drewna.

Decydując się na podłogi z litego drewna olejowanego musimy liczyć się z tym, że regularnie, co najmniej co 6 miesięcy, musimy olejowanie powtarzać. Ten problem znika jeśli w kuchni położymy deski wielowarstwowe.

Drewniane podłogi położone w kuchni, jeśli są odpowiednio zaimpregnowane i konserwowane mogą stać się inwestycją na całe życie. Nie musimy obawiać się zarysowań, plam, czy odkształceń, a zamiast tego cieszyć się pięknymi stylowymi podłogami w całym domu przez długie lata.

MASZ PYTANIE?
NAPISZ DO NAS

telefon

91 455 32 46
693 63 33 11
693 63 19 75

mail

salon@ iwconcept.com.pl

placeholder

CENTRUM PODŁÓG I DRZWI

ul. Santocka 39
71-083 szczecin

otwarte

Pon - Pt
10:00 - 17:00
Sobota
10:00 - 14:00

telefon

91 455 32 46
693 63 33 11
693 63 19 75

mail

salon@ iwconcept.com.pl

placeholder

Centrum Podłóg CARMEN

71-083 Szczecin, ul. Santocka 48-49

otwarte

Pon - Pt
10:00 - 18:00
Sobota
10:00 - 14:00